BOOK - FIENDENS MUSIK - EN SPARK RÄTT I SKALLEN

Bok,  352 sidor, 1,3 kg, i hårdband.  En tegelsten med  Fiendens Musik som förenade proggen med punken som ingen annan. Rekommenderas!

 

Under några intensiva år i slutet av 1970-talet vände Fiendens Musik upp och ner på den svenska rockscenen. Bandet tog sitt namn i polemik mot de vänstergrupper som hävdade att all rockmusik var just fiendens - i det fallet USA-imperialismens - musik. Fiendens Musik kombinerade ett allvar i sina låttexter med en befriande humoristisk distans i sina livespelningar som fick publiken att hoppa upp och ner och sjunga med i refrängerna.

Rockkritikern Lennart Persson sammanfattade det så här:
"Fiendens Musik från Lund skulle kunna kallas ett punkband, eftersom gruppen steg in på den svenska rockscenen precis i det ögonblick då den engelska punkvågen rullade in över den. [...] Med texter fulla av ironi och samhällskritik, socialrealism och dylanskt utflippade ordramsor och med ett aggressivt sväng i musiken blev man ett högst älskat liveband runt om i Norden."

En spark rätt i skallen är en tidskapsel som både avslöjar det politiska spelet när punken utmanade proggen och skildrar den oerhört kreativa punkscenen, inte minst i Malmö/Lund, där man inte väntade på att få allt serverat - man gjorde det själv. Boken berättar om skivaffärerna och musikställena som var den unga generationens livsluft. Den berättar också om sammanhållningen och solidariteten bland de unga Lundabanden - TT Reuter, Garbochock, Rädsla, City Kent och många fler.

Författaren och journalisten Karl G Jönsson var en av många kreativa krafter i Fiendens Musik. I boken berättar han om allt, från extatiska Stockholmsspelningar till Mats Olssons raseri i Expressen och proggarnas attack mot en ny musik som väckte deras vrede.

Den idag välkände fotografen Mats Bäcker bildade bandet som nittonåring tillsammans med Mats Zetterberg. Historien om Fiendens Musik illustreras av en mängd av hans klassiska svartvita rockfoton.

 

The item was added to the cart
239 SEK
Buy
Artist FIENDENS MUSIK 3 Release date2021-12-10 AvailabilityIn stock Delivery1 - 3 days Item no42455 Product groupMerchandise MediaBOOK Catalogue number9789198644623 Record labelHelium Press 1 GenreOldschool Punk 887 ConditionNew, unplayed

Related artists

OK